De eilanden

Het Veerse Meer is rijk aan eilanden. Een aantal daarvan, Aardbeieneiland, Mosselplaat, Haringvreter en Arneplaat, zijn vrij toegankelijk voor recreatie. De andere eilanden zijn niet of enkel toegankelijk onder begeleiding van een boswachter. Wil je ontdekken waar de eilanden liggen, klik dan op een van onderstaande eilanden en ontdek deze op de kaart.

AardbeieneilandArneplaatBastiaan de LangeplaatHaringvreterMiddelplatenMosselplaatOranjeplaatSchelphoekplatenSchutteplaat | Soelekerkeplaat | SpieringplaatZandkreekplaat

Aardbeieneiland

Aardbeieneiland is een onbewoond eiland gelegen in het Veerse Meer. Het eiland was van oorsprong een zandplaat in het Veerse Gat. Na de creatie van het Veerse Meer dacht men dat het eiland vanzelf zou wegspoelen. Dit bleek niet uit te komen en op het eiland ontstond een zeer interessante vegetatie. Het Aardbeieneiland is vrij toegankelijk voor recreatie.

Bekijk op de kaart

Arneplaat

Arneplaat is een eiland gelegen tegenover de Zeeuwse plaats Veere. Het eiland is tegenwoordig grotendeels beplant met bos en bestaat gedeeltelijk uit weidegebied. Het eiland is onbewoond en vrij toegankelijk voor de (water-)recreatie. In 2011 heeft het waterschap nieuwe steigers aangelegd. Hierdoor kunnen schepen met een grotere diepgang nu ook afmeren.

Bekijk op de kaart

Bastiaan de Langeplaat

Het eiland Bastiaan de Langeplaat is een klein onbewoond eiland. Het eiland ligt in het Veerse Meer en de totale kustlengte bedraagt ongeveer 2.1 km en de lengte van het eiland en het hoogste punt bedraagt slechts 2 meter.

Bekijk op de kaart

Haringvreter

Haringvreters. Zo werden de zeehonden vroeger door de vissers genoemd. Zeehonden lagen te rusten op wat toen nog een zandplaat in de zee was. Nu is ‘De Haringvreter’ een open en uitgestrekt gebied waar veel vogels overwinteren.

Lees verder

Middelplaten

Midden in het Veerse Meer liggen een aantal onbewoonde eilanden, de Middelplaten. Een prachtig natuurgebied wat te boek staat als belangrijk broedgebied voor soorten als Kievit, Tureluur en Kluut. Het gebied mag niet betreden worden, echter van tijd tot tijd kun je met de boswachter mee op excursie.

Bekijk op de kaart

Mosselplaat

Het eiland Mosselplaat is een klein onbewoond eiland en vrij toegankelijk voor (water-)recreatie. Het eiland is tegenwoordig grotendeels beplant met bos en bestaat gedeeltelijk uit weidegebied. Bij het eiland zijn aanlegsteigers waar toeristen vooral 's zomers kunnen aanmeren om het eiland te bezoeken.

Bekijk op de kaart

Oranjeplaat

Oranjeplaat is een onbewoond eiland in het Veerse Meer. Het eiland ligt in het Veerse Meer en de totale kustlengte bedraagt ongeveer 1.1 km en het hoogste punt bedraagt slechts 4 meter. 

Bekijk op de kaart

Schelphoekplaten

De Schelphoekplaten zijn één van de vele eilandjes met aanlegsteigers die het Veerse Meer rijk is. Ondanks het grote aantal van dit soort afmeermogelijkheden kan het er 's zomers behoorlijk druk zijn.
Je kan er gratis liggen maar de regel is dat je na 24 uur minimaal 150 meter moet verplaatsen.

Bekijk op de kaart

Schutteplaat

Het eiland Schutteplaat is een onbewoond eiland. Het eiland ligt in het Veerse Meer en de totale kustlengte bedraagt ongeveer 1.4 km.

Bekijk op de kaart

Soelekerkeplaat

Het eiland Soelekerkeplaat is een onbewoond eiland dat ten zuiden van de Haringvreter ligt. Het eiland ligt in het Veerse Meer en de totale kustlengte bedraagt ongeveer 1.5 km.

Bekijk op de kaart

Spieringplaat

Bekijk op de kaart

Zandkreekplaat

De Zandkreekplaat is een klein onbewoon eiland. Het eiland ligt in het Veerse Meer en de totale kustlengte bedraagt ongeveer 1.3 km.

Bekijk op de kaart