Gemeente Middelburg

Middelburg is een stad van monumenten, cultuur, attracties en evenementen. Een stad die erop wacht om ontdekt te worden. Tijdens een fijne citytrip, een heerlijk lang weekend weg of een gezellige middag shoppen.

Stad Middelburg

Met zijn intieme pleintjes, leuke straatjes en gezellige cafeetjes is Middelburg zeker een bezoekje waard. Maak een wandeling en kom achter het rijke verleden van de Zeeuwse hoofdstad. Ten tijde van de VOC was Middelburg, na Amsterdam, de belangrijkste stad van Nederland. In het centrum zijn nog steeds panden te zien die herinneren aan deze gouden periode.

Naast de indrukwekkende historie is het ook mogelijk om een dagje te gaan shoppen, een ritje met de paardentram of een rondvaart door de Middelburgse grachten te maken . De jachthaven van Middelburg ligt achter de Dam. Vanaf hier kan je, via het Kanaal door Walcheren, afdalen naar de Westerschelde, of opstomen naar het Veerse Meer. Zo veel mogelijkheden... zo veel vrijheid!

Adbij

De abdij in Middelburg werd omstreeks 1100 gesticht door monniken uit Vlaanderen. Het klooster verwierf enorme rijkdommen en de abt behoorde tot een van de machtigste en invloedrijkste in Zeeland. Na de verovering van de stad door de prins van Oranje in 1574 werden de monniken gedwongen te vertrekken. Het complex werd, met uitzondering van de kerken, in gebruik genomen als zetel van de Staten van Zeeland en heeft nog steeds deze functie. Het Abdijcomplex bestaat verder uit de Nieuwe Kerk, de Wandelkerk, de Koorkerk, het Zeeuws Museum en de Abdijtoren: de "Lange Jan". Het is een uniek complex en zeker een bezoekje waard.

Vissersdorp Arnemuiden en Historische Scheepswerf C.A. Meerman

Arnemuiden is en blijft een vissersdorp. Vroeger had het dorp een directe verbinding met zee, en de vloot van Arnemuiden viste zowel direct aan de kust als op volle zee. De vissers varen tegenwoordig vanuit de haven van Vlissingen. Een levende herinnering aan de gloriedagen van de visserij in Arnemuiden is de Historische Scheepswerf C.A. Meerman waar onder andere klassieke Zeeuwse platbodems worden gerestaureerd.

Jachthaven Middelburg

Jachthaven de Arne is gelegen achter de Middelburgse Dam. De haven wordt geflankeerd door de prachtige oude panden aan de kaaien (waaronder meerdere voormalige pakhuizen uit de VOC-tijd) en karakteristieke bruggetjes. Vanuit de jachthaven kunt u óf via het Kanaal door Walcheren afdalen naar de Westerschelde óf de tegenovergestelde weg naar het Veerse Meer bevaren.

Rondvaart Middelburg

Tijdens een rondvaart door Middelburg hoor je alles over het verleden van Middelburg als havenstad. In de Gouden Eeuw was dit de tweede VOC-stad van het land. De handel floreerde en ook werden hier veel schepen gebouwd. Dat bracht aardig wat geld in het laatje en dat zie je goed aan al die prachtige grote pak- en herenhuizen waar je langs vaart. Tip: er worden ook  kano’s en waterfietsen verhuurd voor een individuele vaartocht door de grachten. 

Meer over de gemeente Middelburg is te vinden op www.uitinmiddelburg.nl